2020 yılının ilk günlerinden itibaren yeni tip koronavirüsün yol açtığı CoVID-19 salgını, dünyada ve ülkemizde küresel bir sorun oldu. Başlangıçta “hazırlıksız’’ yakalandığımız ve tedavisi bilinmeyen teşhisinde de zorluklar yaşanan bu virüs, sınır tanımadan, renk, dil, din, cinsiyet ayırmadan ve salgına dönüştü. Özellikle 65 yaş üstü bireylerin sağlık sorunlarını tetiklediği, çoklu organ yetmezliğinden ölümlerine neden olduğu anlaşıldı.
Palyatif bakım, son dönem hastalarında özellikle yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen bir bakım modelidir. Koronavirus hastalığı 2019 (CoVID-19) pandemisi döneminde palyatif bakım konusu güncel ve özellikli bir yer tutmaktadır. Diğer taraftan sağlıklı ve bakım ihtiyacı olmayan yaşlı bir birey pandemi sürecinde infeksiyonun ağır seyretmesi nedeniyle palyatif bakım ihtiyacı olabilecek şekilde kırılgan hale gelebilir. Bu yıl ki E.sempozyumda , palyatif bakım izlemi kararı verilmiş olan hastalarda covid-19 gelişmesinin nasıl önlenebileceği ve gelişmesi durumunda nasıl bir yol izlenebileceği değerlendirilecektir.
CoVID-19 küresel olarak yayıldıkça, bu yeni durum karşısında sağlık profesyonelleri ve planlamacılar,insani bağlamda oldukça fazla zorluklarla ve ikilemlerle karşılaşabilirler. Palyatif bakım, pandemiye karşı planların ve faaliyetlerin ayrılmaz bir bileşeni olarak ele alınmalıdır. Hem CoVİD-19’dan ölenler ve hem de pandemi ile ilgisi olmayan palyatif bakım ihtiyacı olanlar için nasıl bakım yapacağımızı düşünmeliyiz. ‘’Yolculuğun iyi geçmesini sağlayabiliriz, sonunu değiştiremesek de…düşüncesiyle palyatif bakımın temel unsurlarını yeniden anımsamak, bilgilerimizi tazelemek için üçüncüsünü E-sempozyum olarak planladığımız toplantımız da siz değerli palyatif bakım profesyonelleri ile beraber olmayı diliyoruz.
Palyatif Bakım Derneği Yönetim Kurulu adına
Prof. Dr Meltem UYAR